Aquí teniu totes les entrevistes, articles i intervencions en premsa dels autors del llibre I llavors em va dir. Un nou concepte del Tarot, d’Amor Estadella i Oriol Sauleda (si cliqueu les imatges, hi accedireu):


Joan Burdeus, Diari Núvol
Amor Estadella: “No vull fer veure que no crec”


Gemma Ventura, Catorze.cat
Amor Estadella: «No donis mai les claus de la teva vida a ningú»

 

Vostè primer, RAC1
“I llavors em va dir”, Amor Estadella i Oriol Sauleda


Més324, TV3
Entrevista de Xavier Graset als dos autors


Diari Regió 7
Amor Estadella, escriptora: «Creem excuses per defugir l’emoció, però el problema creix»


Gent de Merda #178, Ràdio Primavera Sound
EL TAROT AMB ORIOL SAULEDA | #RPS

Tornem als llocs per recordar qui vam ser, quan hi arribàrem de bon principi.
Rellegim llibres desitjant retrobar-nos-hi.
Retrocedim per avançar d’una manera diferent i girem cua per albirar un horitzó desconegut.
Com si ens fos possible, un cop hem vist el llamp, recuperar el tro.

 

El Festival Tro va néixer amb la voluntat de crear una altra forma d’allò que ja existeix: els llibres que publica Edicions Poncianes. Des d’una perspectiva performàtica i coral, el festival agermana creadors que tornen als textos per fer de la literatura la cita que convoca altres disciplines: l’art, el pensament, la poesia, la música, l’humor i la dansa. Els creadors convidats reinterpreten autors clàssics, descobreixen i reivindiquen referents oblidats i actualitzen autories que encara dialoguen amb nosaltres, avui.

La segona edició del Tro, que tindrà lloc al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa els migdies dels dissabtes 28 d’octubre, 4 i 11 de novembre, girarà sobre tres moments clau que formen part de la vida: la mort, el llindar i el renaixement. Tres dies com tres esclats d’una tronada que il·luminen els misteris d’estar viu, de desaparèixer, de tornar. Acabarem sempre, com ja és tradició, amb un vermut a l’aire lliure.

Horari del festival
Dissabte 28 d’octubre, 12-14h · vermut final — La Mort
Dissabte 4 de novembre, 12-14h · vermut final — El Llindar
Dissabte 11 de novembre, 12-14h · vermut final — El Renaixement
Entrada gratuïta fins a completar l’aforament
Instal·lació de Juana Dolores durant tot el festival (hall)
.
.
.

28/10: LA MORT

Albert Camus va afirmar que només hi ha un veritable problema filosòfic seriós, i que es tracta del suïcidi. Virginia Woolf, a La senyora Dalloway, escriu que la mort és un desafiament, com una abraçada, un intent de comunicar-se. Uns anys després, a la seva nota de suïcidi, confessava al seu marit que només ell la podria haver salvat. Arthur Cravan va desaparèixer el 1918, amb una barca que es va endinsar al mar i que mai no va tornar. Tots ells, com Bachmann, Rimbaud, Artaud i Duras, que també van pensar el suïcidi, són autors que Poncianes ha retratat a la seva col·lecció Bèsties. La primera sessió del Tro és una manera d’invocar-los, de continuar pensant amb ells, d’explorar què és el que porta un artista a deixar de crear, que és el mateix que preguntar-nos pel que porta algú a deixar de voler viure.

Conversa dels filòsofs Santiago López PetitRamón Andrés sobre el suïcidi
Noves lectures dels autors de Bèsties:
Carlota Gurt – Virginia Woolf
Victòria Cirlot – Antonin Artaud
Arnau Pons – Ingeborg Bachmann
Sara Torres – Emily Dickinson
Ira Prat, Mireia Martínez, Facundo Muñoz i Fabián Reynolds (cor) – Interpretació d’un Rèquiem
.

4/11: EL LLINDAR

Hi ha moments en què la mort i la vida es confonen en una mateixa forma. L’alcohol, les drogues, la mística, els límits de la humanitat al costat dels animals, el trànsit on et mena la música, la festa i els cossos tocant-se… són diverses maneres d’assenyalar el límit i, després, experimentar-lo. La segona sessió del Tro proposa un recorregut d’èxtasi i llindar.

Conversa entre Eloy Fernández Porta i el Niño de Elche a partir de d’Henri Michaux
Alcohols, amb Núria Martínez Vernis i Martí Sales
Inès Sybille (ballarina) evocarà la màrtir Santa Inès amb el cos
Sessió DJ amb Luis Costa (teòric i militant de la música de club)
.
.

11/11: EL RENAIXEMENT

La darrera sessió del Tro culmina amb el renaixement: el començament d’una vida nova. Després de la mort, després del llindar, després del després, arriba el començament altra vegada.

Las Huecas · monòleg brillant en què una maquilladora de morts explica el minuciós procés d’eliminar els rastres de la mort
d’un cadàver.
Oriol Sauleda i Raquel Santanera (poetes) oficiaran una cerimònia per portar a la vida autors morts en boca de:
Perejaume
Maria Callís
Carles Rebassa
Roser Bastida
Gabriel Ventura
Musicat per Marcel·lí Bayer

Un projecte d’Edicions Poncianes i la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures
Comissariat per La Sullivan
            

Els poemes de Submergir-se en el naufragi, d’Adrienne Rich, han recorregut racons literaris molt diversos, de que els vam publicar el novembre passat. N’hem fet presentacions aquí:

Festival TRO
amb Pol Guasch i Ada Bruguera
 

Llibreria Finestres
amb Pol Guasch, Núria Busquet i Ada Bruguera

L’Horiginal
amb Raquel Pena, Míriam Cano i Mireia Casanyes, Clara de la Torre i Juny.

Trobaràs el llibre a la nostra botiga:

Tornem als llocs per recordar qui vam ser, quan hi arribàrem de bon principi.
Rellegim llibres desitjant retrobar-nos-hi.
Retrocedim per avançar d’una manera diferent i girem cua per albirar un horitzó desconegut.
Com si ens fos possible, un cop hem vist el llamp, recuperar el tro.

 

El Festival TRO neix amb la voluntat de crear una altra forma d’allò que ja existeix: els llibres que publica Edicions Poncianes. Vol tornar (com l’esclat d’una tronada) al textos per llegir-los altrament i confessar que en volem més (com l’eco que fa el soroll de la tempesta).

Des d’una perspectiva performàtica i coral, el festival agermana creadors que tornen als textos per fer de la literatura la cita que convoca altres disciplines: l’art, el pensament, la poesia, la música, l’humor i la dansa. El creadors convidats reinterpreten autors clàssics, descobreixen i reivindiquen referents oblidats i actualitzen autories que encara dialoguen amb nosaltres, avui.

El Festival TRO tindrà lloc els migdies de dissabte 5, 12 i 19 de novembre, a la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures.
Acabarem a l’hora del vermut, i el farem amb Yzaguirre.

INFO ÚTIL
Dissabtes 5, 12 i 19 de novembre
De 12 a 14 h
Vermut final amb Yzaguirre
Entrada gratuïta fins a completar l’aforament
.
.
.

5/11: SER BÈSTIA
Edicions Poncianes va començar a publicar, fa uns anys, uns pòsters on autors contemporanis de la literatura catalana traduïen, alhora que interpretaven, autors canònics. El resultat és una constel·lació de poètiques que es formulen des del present i que es trenen amb les d’avui.

“Ser bèstia” és una trobada que vol seguir indagant els vincles que uneixen alguns d’aquests autors clàssics amb creadors contemporanis. Set intervencions a partir de set poètiques. El resultat: una actualització d’autors que ens travessen, perquè la promesa es conjuga en present i la tradició és matèria de futur.

Per què és Walt Whitman clau en la creació de Cristina Morales? Què ens vol dir Marc Giró de Víctor Català? Com s’uneixen Arthur Rimabud i la cobla quan els agermana Glòria Ribera? Quins secrets de Marguerite Duras coneix només Valentín Roma? Com travessa Virginia Woolf l’escriptura d’Elisa Victoria? D’on sorgeix l’interès de Roger Pelàez per Albert Camus? I quan va descobrir Allen Ginsberg el Guillem Balart?

Guillem Balart – Allen Ginsberg
Marc Giró – Víctor Català
Glòria Ribera – Arthur Rimbaud
Cristina Morales – Walt Whitman
Roger Peláez – Albert Camus
Valentín Roma – Marguerite Duras
Elisa Victoria – Virginia Woolf

12/11: OBRIR EL CÀNON
L’escriptora estatunidenca Adrienne Rich va ser lloada, al començament de la seva carrera, per un domini formal de la construcció poètica i un lligam explícit a la tradició. Amb el temps, però, va entomar un gir polític, vital i també estètic que va marcar un abans i un després en la poètica anglòfona.

El seu gest reivindicava veus silenciades, es desmarcava del cànon i ignorava la condemna a la literatura política. Rich es va convertir en altaveu d’una escriptura que se situava al marge per repensar el centre. Una manera d’obrir el cànon, d’esventrar-lo.

Aquesta segona sessió del festival TRO, pren Rich com a pretext per demanar a diversos creadors que facin una lectura personal d’un referent silenciat de la seva disciplina. Una excusa per descobrir veus desconegudes, reivindicar-ne la importància, reprendre el seu llegat i, al final, celebrar la redescoberta amb un DJ set i l’hora del vermut.

Pol Guasch + Ada Bruguera – literatura
Fina Birulés – filosofia
Kelly Lua (Tinta negra) – poesia
Miquel Missé – activisme
Aimar Pérez Galí – dansa
Maguette Dieng (Jokkoo Collective) – música electrònica
+ DJ set final de Maguette Dieng

19/11: TORNAR A PASOLINI
Polèmic i disruptor, contra el seu temps i el temps a venir, Pasolini ha deixat un llegat difícil de calcular a l’hora de concebre la classe obrera, la força de l’art, el cinema social i realista, la poesia experimental, l’interès filològic o la vida que es trena, irremeiablement i volguda, a la creació.

Pasolini va admirar la inclinació dialogada i popular de Lorca, va tornar i retornar a Kavafis, feia estudiar Machado als seus alumnes i parlava de Rimbaud com la lectura fonamental de la seva vida. El llamp abans del tro: els ídols també tenen ídols.

Celebrant el seu centenari, és inevitable preguntar-nos què queda d’ell avui. En la darrera sessió del festival, dues escriptores conversaran sobre la continuació del seu llegat; dos artistes musicaran en directe un muntatge audiovisual inèdit a partir dels seus films; i, finalment, amb humor intel·ligent, un monòleg revisarà les entrevistes sobre amor i sexualitat que Pasolini va rodar a Comizi d’amore.

Gabriela Wiener  + Layla Martínez (escriptores) – conversa
Carles Viarnès + Sara Fontán (músics) + Núria Giménez Lorang (directora) – concert audiovisual
Ana Polo (humorista) – monòleg a partir de Comizi d’amore

Un projecte d’Edicions Poncianes i la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures
Comissariat per La Sullivan
            

En aquesta pàgina anirem actualitzant les presentacions del llibre Poema en forma de rosa, de Pasolini, que hem publicat aquest 2022 en coedició amb l’Ajuntament de Barcelona, en traducció de Xavier Valls Guinovart.

PASSADES:
Festival TRO, Fundació Joan Brossa, Barcelona
19/11/2022
Un matí de relectura de Pasolini amb:
· Gabriela Wiener & Layla Martínez (conversa)
· Carles Viarnès & Sara Fontán & Núria Jiménez Lorang (concert audiovisual)
· Anna Polo (monòleg a partir de Comizi d’amore)

Llibreria Papasseit
Dijous, 20 d’octubre · 18:30h
Amb Xavi Valls (traductor) i Jaume C. Pons Alorda

Llibreria Finestres
Dimecres, 2 de novembre · tarda
Amb Xavi Valls i Marina Laboreo (traductors), Gabriel Ventura (poeta), Anna Roca (editora) i Jaume C. Pons Alorda (conductor)

Biblioteca de la Filmoteca de Catalunya
29/09/2022
Amb Albert Elduque (expert en cinema), Juana Dolores Romero (actriu i escriptora) i Jordi Quer (editor)

Setmana del Llibre en Català
16/09/2022
Amb Xavi Valls, Xavier Albertí, Pau Vidal i Joan Navarro (traductors) i Marti Sales (conductor)

En aquest post anirem actualitzant les presentacions del poemari Camí del text, d’Ivette Nadal:

PROPERES:
Llibreria El Teler, Esparreguera
16/12/2022 · 19h
Conversa amb Alba Vinyes Lasso (editora), concert + recital

L’Horiginal, Barcelona
8/02/2022
Recital multitudinari + concert

L’Alguer Set, Sant Celoni
21/04/2022
Conversa amb Alba Vinyes Lasso (editora), concert + recital

PASSADES:

Fira Indilletres (Biblioteca Lluïsa Duran), La Bisbal d’Empordà
4/12/2022 · 18h
Conversa amb Alba Vinyes Lasso (editora), concert + recital

Llibreria La Gralla, Granollers
11/11/2022
Conversa amb Alba Vinyes Lasso (editora), concert + recital

Fundació Bosch i Cardellach, Sabadell
3/11/2022
Conversa amb Montse Barderi (periodista), concert + recital

Llibreria Foster & Wallace, Vic
13/10/2022
Conversa amb Jordi Quer (editor), concert + recital

Llibreria Ona, BCN
5/10/2022
Conversa amb Montse Barderi i Jordi Quer (editor), concert + recital

Setmana del Llibre en Català, BCN
16/09/2022
Conversa amb Alba Vinyes Lasso (editora), concert + recital

Retrobaments, signatures, poesia al carrer, lectors fidels que ens venien a veure expressament, autors amics, lectors que ens descobrien per primer cop, equip al peu del canó, solidaritat de tanta gent… Aquesta va ser la cara bonica del nostre Sant Jordi.

A banda, la pluja i el vent, els canvis sobtats i alguns llibres malmesos (per sort, no gaires).

Va ser un dia inoblidable per a tothom, només us volem dir que els llibres es llegeixen tot l’any i que seguirem sent-hi cada dia per apropar-vos poesia i assaig amb cor i ànima.

Qui va passar per la parada?

12-14h Vermut poètic i musical, i signatures
Enric Casasses, Amat Baró, Guim Valls i Andreu Galan

17:30h Signatures
Lluís Calvo, Transfiguracions
Jeroni Rubió Rodon, El poema de Guilgameix

19:30h Festa marciana
Signatures i còctel amb els protagonistes del Viatge a Mart

 

       

Si vols apuntar-t’hi (entrades gratuïtes), omple el formulari

AQUÍ

Gràcies!

Descobreix el nou llibre de Poncianes:

Amb aquestes mans
Escrits sobre autors catalans contemporanis
d’Arnau Pons

(si cliques la imatge, en veuràs el booktràiler)

Ben aviat n’anunciarem la presentació!

Durant aquest desembre, malgrat tot, seguim apostant pels actes presencials (i virtuals).

Aquest és el petit calendari que tenim!

13 de desembre · 17h
* Fira Literal *
Presentació de Pitó i assagets
amb:
– Guim Valls –
– Enric Casasses –
– Laia Altarriba (presenta) –

Reserva d’entrades: AQUÍ
LLOC: Recinte Fabra i Coats, Barcelona

–> A banda, trobareu els nostres llibres a la Fira Virtual fins al 15 de desembre! <–

 

19 de desembre · 12h
* Llibreria Documenta *
(Pau Claris, 144 · Barcelona)
Presentació del llibre Pitó
amb:
– Guim Valls –